Een ontmoeting in Bretagne

Bretagne, een plek welke ik al lange tijd wilde ontdekken. Campertour 2020, een pad in vrijheid. De behoefte naar het ultieme gevoel van vrijheid is na mijn scheiding zeer sterk ontwikkeld. Xavier en ik stropen de Noord-West-Zuid kust van Bretagne af met haar stranden, kliffen, vissersdorpjes, oesters en mosselen. Verscheidene camperplekken en zo nu en dan een uitgebreide camping.

Zo ook op een camping in Quiberon, het zuiden van Bretagne. Ik raak in gesprek met onze buurvrouw, een Nederlandse vrouw en haar dochter. Ze vertelt me dat ze tegen een scheiding aanloopt, het is onomkeerbaar. Haar situatie is heel onzeker en ze heeft besloten er even helemaal tussenuit te gaan. Óp afstand helderheid creëren en mét afstand kijken naar de stappen die er gezet moeten worden.

Ze had er alles voor over haar gezin in takt te houden.

De keuze alleen met haar dochter naar de camping in Frankrijk te gaan is een hele uitdaging. Haar leven stond altijd in het teken van de de wensen van haar gezin. Ze had er alles voor over haar gezin intact te houden. Ze leefde intussen 100% naar de behoefte van haar partner en heeft zichzelf daarbij behoorlijk weggecijferd. Ze zegt er nu pas achter te komen hoe zeer zij zich richtte op de leefwijze van de ander. Ze is zichzelf kwijt, weet nauwelijks meer welke behoeftes ze heeft, welke keuzes ze kan maken en wat haar passies zijn.

Vol ongeloof realiseert ze zich waar zij zich bevindt, letterlijk en figuurlijk. Het is haar gelukt te doen waar ze al jaren naar verlangt, een vakantie op de camping met haar dochter. Confrontatie en opluchting wisselen elkaar af. Stilstaan met jezelf, bij jezelf, tig vragen komen en ook de onzekerheid groeit. Wat gaat er nog komen?

Een ding is duidelijk voor haar, ze voelt zich sterk en is vastberaden hier met haar dochter goed uit te komen. Ze gelooft in zichzelf, ze gelooft in de mogelijkheden.

Het is haar tijd, nu!