Kinderen willen niet kiezen en kunnen dat waarschijnlijk ook niet. Er ontstaat innerlijk conflict wanneer je kind het gevoel heeft onder druk te staan Een loyaliteitsconflict kan uiteindelijk leiden tot psychische en lichamelijke gezondheidsklachten.
De unieke band tussen ouder en kind die ontstaat bij de geboorte is levenslang. De kracht hiervan is enorm en uit zich in de nood trouw te willen zijn aan de ouders. Kom je aan hun ouders dan kom je aan hen!
Besef goed dat er een verschil is tussen je eigen negatieve gedachten en gevoelens over je ex en de behoefte van het kind. De besluiten die jij neemt ten aanzien van je ex zijn jouw beslissingen. Deze mogen nooit doorvertaald worden naar je kind.
Loyaliteit en loyaliteitsconflict zijn belangrijke begrippen om het leven van echtscheidingskinderen te begrijpen. Het gevoel dat ze één ouder tekort doen.
Een loyaliteitsconflict ontstaat sneller dan je denkt.
Hoe sterker het kind zich onder druk gezet voelt om te moeten kiezen tussen beide ouders hoe groter de innerlijke conflicten. Dit gaat niet alleen om het kind letterlijk laten kiezen bij wie het wil zijn. Een loyaliteitsconflict ontstaat sneller dan je denkt.
“Hebben jullie alweer pizza gegeten bij papa?”
“Gaan jullie alweer op vakantie?”
“Kan mama niet gewoon verlof nemen voor jou?”
“Bij wie wil je in de auto, bij mama of papa?”
“Blijf anders gewoon hier dit weekend”
“Waar wil jij je verjaardag vieren, bij papa of mama?”
Geef je kind de vrijheid het fijn te hebben bij papa en mama. Als het kind het idee krijgt dat één van de ouders er moeite mee heeft dat het kind gelukkig is bij de andere ouder zullen ze uit loyaliteit een sociaal aangepast antwoord geven, het niet vertellen of nog erger, ze voelen niet meer de ruimte het leuk te hebben.
Het is niet helemaal te voorkomen dat kinderen gedurende het scheidingsproces of ruim erna in de knoop zitten met enig gevoel van loyaliteit. Dat is heel normaal. Kinderen mogen erop gaan vertrouwen dat mama en papa er beiden mogen zijn. Ze zijn bezig met het zoeken van een balans in tijd, aandacht en liefde die ze aan beide ouders willen geven.
* Kom uit de slachtofferrol. Kleine kinderen gaan vaak aan de kant staan van de ‘zielige’ ouder. Grote kinderen daarentegen kunnen zich gaan afzetten.
* Ervaar de beslissing van een kind niet als een persoonlijke afwijzing.
* Moedig je kind aan op beide plekken gelukkig te zijn. Geef hem bewust vrijspel.
* Nieuwe partner, wees voorzichtig en neem de tijd. Ook al lijkt het dat je kind er heel positief instaat.
* Stimuleer contact met alle opa’s en oma’s.
* Toon interesse.
Besluit je kind ten alle tijden toestemming en de ruimte te geven van de andere ouder te houden. Dit is het meest waardevolle en liefdevolle geschenk wat jij je kind kan geven.
“Dag lieverd, veel plezier dit weekend”